EL PLAER DEL CODOL: VIA NORMAL A LA ROCA BONATTI (COLLEGATS)

L'atzar m'ha dut a conèixer a Josep Maria Tunica. Potser no us sonarà gaire el seu nom, però va ser l'escalador que en primer lloc es va enfrontar a les parets de Collegats. Té una munió de vies per la zona (xemeneia fantàstica, Euronica, Principiants, Esperó Piru-caba són d'en Tunica). Com a persona és un mega encant. Només ens podem traure el barret amb gent com ell.
Ens hem trobat en un bar de La Pobla de Segur i li hem preguntat per les primeres vies que va obrir per la zona. Resulta que la primera va ser l'ascensió a l'agulla de Morreres. La veritat que ell ja reconeix que no es tracta d'una escalada clàssica, sinó un terreny d'aventura. Potser algun dia m'hi poso.
La segona via va ser precisament a la Roca Bonatti, el que ser denominada via normal que avui seguirem. Actualment hi ha un reguitzell de vies d'escalada esportiva que es mengen una mica l'essència de la primera via pròpiament d'escalada però és una via curta però prou interessant. Ideal per combinar amb altres vies de la zona. Veure Fissura Sam.
Descripció de la via:
1a tirada (III - 25 metres - 3 parabolts):
Ens situem en una canal molt marcada i pugem per la dreta però quan veiem un primer parabolts ens anem a l'esquerra i travessem la fissura i anem escalant la paret seguint els parabolts. Es tracta d'una tirada poc dreta. Per la dreta pugen altres línies que tampoc sembla que presentin gaire dificultat. Es tracta d'un sector de vies d'esportiva per iniciació. Hi ha dos parabolts per muntar la reunió situats al terra.
Caminem uns 10 metres fins travessar uns boixos i anar a l'inici d'una altra fissura. Aquesta no puja recta sinó que va tombant cap a l'esquerra formant una mena de diagonal.
2a tirada (V-/A0 - III - IV - 25 metres - 4 parabolts):
En començar el llarg ens trobem una panxa riglera. És veritat que té bons cantos per les mans però cal fer una bona estrebada doncs els peus et quedem massa dins i depens únicament de les
mans (V (A0)). Un cop superat aquest tram acrobàtic pugem per una rampa sense gaire difcultat. trobem alguns parabolts que són de vies d'esportiva. Anem pujant sense cap tipus de dificultats.
En arribar a l'extrem de l'esquerra cal fer un altre pas que hem de posar un xic d'atenció (IV). En girar ja trobem la reunió.
3a tirada (V - 5 metres - 1 parabolt):
Anem caminant a la dreta on trobem una instal·lació vella de rapel i un parabolt en mig de la paret. Ara ens toca pujar aquest modest muret. Originalment la via pujava per la fissura que hi ha a l'esquerra (II+) però ens va semblar més interessant pujar per aquí.
Descens:
Des d'aquí dalt fem un rapel de 5 metres fins la terrassa on trobem diferents instal·lacions de rapel que ens permeten baixar fins la terrassa inferior. Ara podeu muntar un altre ràpel però és millor anar uns 15 metres a l'esquerra fins trobar una instal·lació de rapel però també es pot desgrimpar amb cura els darrers 5 metres. D'aquí anem a buscar el corriol de pujada i en 4 minuts arribem al cotxe.
Accés:
En el km. 302,5 de la carretera N-260 entre La Pobla de Segur i Sort hi ha un petit aparcament a mà esquerra (cantó de la muntanya). Davant tenim el primer llarg de la via (veure ressenya via).
Aproximació:
Agafem un corriol que en 4 minuts en duu al peu de la roca Bonatti.
FITXA TÈCNICA:
Valoració.Ideal per iniciar-se a la roca conglomerada de Collegats.
Dificultat: Dos passos de V que es poden superar en A0.
Desnivell: 55 metres. 
Temps d'aproximació: 4 minuts
Temps de descens: 4 minuts
Grau d'exposició: Equipada
Material: 4 cintes i reunions.
Roca: Cconglomerada molt bona. 

Orientació: Sud-est.
Via oberta per: Pere Solana i Josep Maria Tunica el 25 d'octubre de 1974

A més a més, podreu veure el genial vídeo que ha muntat el Miquel Àngel... senzillament genial...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR