PIRINEU EN ESTAT PUR: ARESTA NORD-EST AL PIC DE QÜENCA

Primer pas de la via.
Els germans Ferran i Guillem Ullastres del CELleida tenen una forma de fer muntanya molt especial. Busquen racons diferents i les seves escalades estan envoltades d'aventura i bellesa. L'aresta Nord-est al pic de Quenca no us refraudarà si estimeu l'alta muntanya en estat pur. On està el pic de Quenca? En una vall lateral de la vall d'Isil. Segur que no trobareu més que isards (poder algun ós despistat). A fruir.
Pas del tercer llarg
Descripció de la via:
1r tirada (IV+ - III - 50 metres): Ens situem al peu de l'aresta. Ens cal arribar a l'aresta i hem de superar un primer pas (IV+). Després ja s'acaben les dificultats rellevants (III). Jugueu a assegurar els passos doncs la roca no es del tot bona i cal assegurar la grimpada. Quan s'està acabant la corda cal avisar al company per donar-li espai per buscar un bon emplaçament per muntar reunió.
2na tirada (III - 50 metres): Res de rellevant. Arribem a la fi de la primera part de l'aresta. Reunió en un pont de roca.
Detall tram superior
Ara ens toca anar caminant uns 150 metres fins el proper tram.
Hi ha un gendarme - poc destacat - que, sense adonar-nos ens vam saltar - i que els Ullastre marquen de V - 20 metres. Caminant per darrera per una feixa arribem darrera del gendarme on trobem un clau i muntem la reunió de pujada.
3ra tirada (IV+ - III+ - 35 metres): Tirem amunt per anar a buscar la cresta. Hi ha algun pas que ens exigeix posar-hi cura (IV+), la resta anar pujant. Trobem un clau i muntem la reunió.
4ta tirada (III - 50 metres): Sortim a la cresta per una zona de blocs. Cal anar amb compte doncs alguns volen marxa de casa... Primer anem per l'esquerra però aviat anem pel fil de la cresta. Atenció amb el fregament de les cordes.
Quart llarg
5na tirada (III+ - 50 metres): La cresta s'estreny, sembla espectacular però és més ample del que sembla. Quan acaba la cresta es torna més ampla fem reunió.
6na tirada (II+ - 20 metres): Anem passant pels blocs fins sortir a la fi de l'aresta.
Descens:
Pugem al pic de Qüenca (2638 m.) (20 min.). Baixem per l'est per pendents d'herba fins sortim a una antiga pista que seguim a l'esquerra (1 h 20 min.).
Accés:
Anem per la carretera C-147 entre Isil i Alós d'Isil. En el km. 136,8 prenem a l'esquerra una pista que els primers metres estan asfaltats.
3,1 km. A l'esquerra, mig amagades, hi ha les bordes de Lapren.
4,9 km. A la dreta deixem l'entrada a les bordes de Moredo.
6,8 km. Petit refugi prefabricat.
7,7 km. Esplanada on acaba la pista i podem fer un agradable bivac (1963 m.). Pista reservada a totterrenys o cotxes robusts.
Aproximació:
Cinqué llarg

Al replà (1963 m.) prenem un senderó que ens duu fins l'entrada de la clotada de Moredo (27 min.) i d'aquí girem cap a la base de l'aresta, molt visible.
37 min. Arribem a peu de via.
FITXA TÈCNICA
Dificultat: IV+
Desnivell: 265 metres. 
Temps d'aproximació: 37 minuts.
Temps de descens: 1 hora 20 minuts
Grau d'exposició: Mig. 
Via desequipada. Només trobem dos claus.
Material: Dur  friends i tascons. El millor és dur claus i martell.
Roca: Calcaria esquistosa. Cal anar amb compte ja que la pedra no sempre és de fiar. És el que té anar per terreny d'aventura.
Orientació: Nord-est.
Via difosa per Guillem i Ferran Ullastre encara que ells van trobar un clau en la part superior de la cresta.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR