EL PLAER DE L'AGULLA DEL SÒCOL DE MONT-ROIG

Segona reunió.
No deixem de la mà la Guia del Mont-roig de J. Marmolejo i J. Escuer. Avui hem descobert una agulla oblidada però em fruit escalant com mai. Principalment perquè pensàvem que ens mullaríem però finalment sembla que els sants del CEL s'han posat del nostre costat i no ha passat de 4 gotes.
Sembla ser que l'agulla del Sòcol del Mont-roig correspon a l'agulla del Campament que per allà els anys 60 van pujar en Víctor Luque, en Miquel Mallol i en Manel Cortés. Ell em parlava d'una escalada de III, segur que no van pujar pel diedre final sinó que ho van fer més a l'esquerra des del collet de darrera.
L'escalada de l'agulla és bonica, interessant amb els tres llargs ben diferents. Força recomanable.
Descripció de la via:
1r llarg (30 m- III+ - net): Veiem a un parell de metres els parabolts de la via Joaquin Sabina però nosaltres pugem a la dreta per una esglaonada diagonal a la dreta. No vaig poder posar res però la veritat que tampoc tens la sensació de necessitar-ho. En alguns moments vas caminant. Arribem a una feixa i fem reunió en un parabolt que hi ha a l'esquerra.
Segon llarg
2n llarg (45 m - IV+ - 8 ponts de roca i 2 parabolts): Continuem la feixa fins arribar a un marcat contrafort que baixa de l'agulla. Està farcida de ponts de roca que el Jordi Marmolejo és un crack buscant aquests forats. Mai tants com en aquests racó. De fet hem pujat per la primera tirada de la Pic-pic i ara ens agafem a la Joaquin Sabina. Pensem que aquestes és la combinació més lògica. Tram agradable amb un pas que exigeix una mica de decisió per sortir al patí (potser V-) encara que està molt ben protegit. Es pot evitar per la dreta caminant.
Arribem al peu de l'agulla pròpiament dita on muntem reunió.
3r llarg (15 m - V-, III + - net): Estem a tocar del collet que enllaça l'agulla amb la paret - podríem anar a buscar la via dels primers ascensionistes - però pugem per una marcat diedre amb una fissura que ens permetrà posar bé els tascons i els friends que ens han de protegit l'escalada. Després de superar el diedre (V-) només ens cal pujar per un tram un xic trencat fins al cim de l'agulla. Reunió en una savina.
Accés:
Prenem la carretera C-12 de Camarasa a Tremp. Passem el pont del Pastor o de l'llla i comencem a pujar cap a la central de Camarasa. Passem el km. 45 uns 400 metres amunt aparquem el cotxe a la dreta. Damunt tenim l'agulla. Fotografia del croquis feta des d'allí.
Aproximació:
Tirem uns 100 metres més per la carretera fins que podem enfilar-nos per l'esquerra. Hi ha un corriol fitat que ens duu fins al peu de l'agulla (5 min.).
Descens:
Des del cim muntem un rapel de 40 metres cap al vessant del riu que muntem d'una bona savina. Arribem a una feixa intermitja i per l'esquerra aviat sortim de la paret. Es pot muntar un rapel fins a la base de la paret. (12 min.).


FITXA TÈCNICA:
Dificultat: MD -

Desnivell:  90 metres. 
Temps d'aproximació: 5 min.
Temps de descens: 12 min.
Grau d'exposició: Mitja

Via  semi-equipada. amb parabolts, nombrosos ponts de roca marcats amb baga i en el darrer llarg (tascons i friends).
Material: 9 cintes i  reunions. Tascons i friends.

Rapel de la primera ascensió per allà l'any 1962
Roca: Calcària. En general bona. 
Orientació: Est.

Observacions: Segons sembla correspon a l'agulla del Campament que fou ascendida des del collet per part de Miquel Mallol, Víctor Luque i Manel Cortés per allà l'any 1962. La primera i tercera tirada foren obertes per Manel Solís i T.Alsinet l'any 1984. La tirada intermitja fou oberta per J. Marmolejo en solitari l'any 2001.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESCALADA ESPORTIVA A SOLIUS: ROCA PONÇA

LA GORRA MARINERA: VIA SARGANTANES

VIA JR - EL QUE TE COMPANYS TE UN TRESOR